Artister från Lund

Den skånska universitetsstaden Lund har genom åren producerat ett antal prominenta musiker, vilka skrivit låtar som blivit kända.

PartyEn av de mest kända låtarna av en artist från Lund är ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” med Timbuktu. Låten, som är skriven av Jason Diakité alias Timbuktu och Måns Asplund, släpptes som singel under senare delen av 2004 och återfinns på albumet med samma namn som släpptes i februari 2005. ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” nådde som bäst en sjätteplats på den svenska singellistan och vann dessutom en Rockbjörn i kategorin ”Årets bästa låt” år 2005.

Den mest kända låten som i alla fall delvis är skriven av en artist från Lund är ”One” av Swedish House Mafia. I den svenska DJ-trion ingår som bekant Axwell, eller Axel Hedfors som är hans egentliga namn, vilken är född och uppvuxen i just Lund. ”One”, som är skriven av Axwell, Steve Angello och Sebastian Ingrosso, släpptes i en första version i februari 2010, då i en helt instrumental version. I slutet av mars släpptes även en version med den amerikanske rapparen Pharell Williams på sång.

”One” gick bland annat in som etta på holländska singellistan, som nummer två i Polen och som nummer sju i England. I Sverige nådde låten som bäst en elfteplacering, samtidigt som singeln sålde dubbel platina.

Låten ”Om” är en annan låt med en artist som är från Lund, nämligen Niklas Strömstedt, vilken faktiskt bodde sina första år i Skåne. ”Om” släpptes 1990 och återfinns på albumet med samma namn. Låten blev en stor hit när den kom och låg etta både på Singellistan samt på Svensktoppen. Niklas debuterade redan på 60-talet då han medverkade i den populära julkalendern som handlade om Teskedsgumman. Men, det var kanske närmare 80-talet som han riktigt fick genomslag. Hans album ”En gång i livet” släpptes 1989 och innan det hade han fått en stor hit 1987 med låten ”Tänd ett ljus”.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund