Hasse Alfredsson – en Lundaspexare

Utan tvekan är Hasse Alfredsson en av Sveriges mest kända och uppskattade underhållare. Bland annat hans mångåriga samarbete med Tage Danielsson skapade en ström av oförglömliga tablåer och sketcher.

Hasse föddes år 1931 i Malmö, men växte upp i Helsingborg, där han tog studenten. År 1952 kom han till Lund för att läsa litteratur, filosofi och konst. Redan under sin första termin i Lund kom han i kontakt med revy-kommittén i Lund. Tillsammans med en vän från gymnasiet framförde han en kuplett han skrev i gymnasiet. Han hade nämligen redan då skrivit ett spex med namnet ”Columbus eller det förlorade ägget”. Revy-kommittén imponerades, och Hans fick stå på studentscenen redan sin första termin.

Redan efter ett år valdes han in som boende i Thomanders studenthem. Huset, ursprungligen skapat för ”skötsamma gossar”, hade vid den här tiden mer eller mindre övertagits av studenter inom spexvärlden. Redan 1954 skriver han tillsammans med ett par andra personer det numera klassiska spexet ”Djingis Khan”. Trots att Hasse nog var en relativt blyg människa, hade han en fantastisk förmåga på scen. Han hade en utvecklad plastik, och spexets blandning av ironier, ordvitsar och skattretande kontraster behärskade han helt och fullt. Man måste hålla i minnet att Hasse inte hade någon teaterutbildning. Trots stort engagemang i spexandet tog han en bra examen, och fick 1956 jobb på SR i Stockholm. Och sen, ja det vet ju alla.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund