Kal P Dal

Carl Göran Ljunggren, känd under artistnamnet Kal P. Dal, föddes 1949 i Arlöv i Skåne, där hans far var stins. Namnet Kal P. Dal uppstod redan i tonåren. Carl hade fått en cykel med påhängsmotor från Danmark. De var för övrigt förbjudna i Sverige, men Carl blev snart känd i byn som Kalle Pedal, och med lätt omskrivning blev det sedan artistnamnet.

Carl bestämde sig tidigt för att bli artist. Han hade en utmärkt sångröst, men hade inte särskilt mycket utbildning på gitarr, som var hans instrument. Det kompenserade han med en oerhörd scennärvaro och förmåga att ”känna in” publiken. I början uppträdde han ofta på olika klubbar i Lund som pausunderhållare eller förband. Han fick smeknamnet ”raggardomptören” för sin förmåga att styra publiken.

Redan från början sjöng Carl på skånska, och 1977 kom han första hit, ”Till mossan”, som för övrigt producerades av Peps Persson, en annan artist som också sjöng på skånska. På skivorna från denna tid har Carl en tydlig profil av 50-talsrock, men under följande år rör han sig allt mer mot hårdrock. Många av hans skivor innehåller covers på låtar från amerikanska band.

Carl turnerade mycket flitigt med sitt band ”Pågarna”, och gjorde massor av turnéer i södra och mellersta Sverige.

1985 blev Carl hastigt sjuk. Han hade ett bråck på en artär, den brast och han fick en hjärnblödning. På sjukhuset tillstötte ytterligare blödningar, och han dog inom några dagar.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund