Kulturmejeriet i Lund

Kulturmejeriet är, precis som namnet antyder, ett gammalt mejeri. Mejeriet startades under 1800-talets sista år, och var under krigsåren på 40-talet Sveriges största mejerianläggning. Mejeriet lades ner 1968, och efter många år av brand och misskötsel blev det 1986 omhändertaget av olika föreningar.

Starten sammanföll med tiden för kårhusockupationerna 1968-69, men de idéer som då uppstod om ett kulturhus mötte starkt motstånd från kommunens ledning. Under 1980-talet växte opinionen för ett kulturhus, och föreningen Kulturmejeriet bildades.

Nu följde ett par år av uppslitande strider mellan föreningens sympatisörer och kommunledningen. Tack vare donationer kunde man till slut, 1985, enas i frågan. Huset är mest känt för sin musikverksamhet och har en utmärkt konsertscen. Det finns också teater- och biografutrymme. Föreningen har lyckats ovanligt väl i att få människor att hjälpa till. Deras frivilligarbetare kallas ”funkisar”, och föreningen har haft lätt att få in nya ”funkisar” och behålla de gamla. Det är husets föreningar som står för verksamheten i huset.

Man bedriver också instrument- och musikundervisning i föreningens regi. Man lägger stor vikt vid att eleverna ska få utveckla sin egen musikaliska stil. De instrument där man erbjuder undervisning är framför allt elgitarr, gitarr, elbas, keyboard, piano och trummor. Sedan 2015 erbjuder man även undervisning i sång.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund