Rätt bild och ljud

Vi som är inne på det här med musik och ljud vet ju hur viktigt det är att alla sladdar är rätt kopplade, alla reglage på mixerbord måste vara inställda rätt och beroende på resonans och tusen andra saker, i en lokal, så måste man anpassa saker och ting. Detta gäller inte bara på konserter, det kan även handla om ditt vardagsrum – och innefattar då oftast även bild.

High definition

Därför så tänkte vi här ge lite tips på vad du kan göra för att ordna med perfekt ljud och bild där hemma.

Bild

För det första så kan vi väl säga att det här tipset gäller framförallt för dig som äger en platt-teve, modell större och modell full-hd – vilket de allra flesta gör idag. Placera din tv i passande höjd, på en strategisk plats, alltså helst där du inte riskerar att störas av till exempel solljus och liknande. Förslagsvis inte heller alltför långt ifrån. Nu till det tekniska. Det första viktiga för att du ska kunna få ut så bra bild som möjligt av din tv, så behöver du en HDMI-kabel. En HDMI-kabel är en en typ av kabel som till skillnad från de kablar man tidigare använde för bildöverföring – VGA-kablar, kan överföra både bild och ljud. Dessutom i mycket högre kvalitet än tidigare. Det som dock kan vara kruxet med detta är om man har flera olika enheter som ska kopplas till tv:n. Alltså, till exempel om man har en spelkonsol, ett ljudsystem och en digitalbox. Svaret på det problemet är dock inte sådär krångligt som man kan tro. Det man då använder sig av för att allt ska fungera som en väloljad maskin är en så kallad HDMI-switch. Företaget Kabelbutiken, erbjuder sådana av kvalitet och det finns både enklare versioner, eller mer avancerade där du enkelt använder en handkontroll för att manövrera.

Ljud

Vi har ju redan nämnt några av de viktigaste faktorerna även för ett bra ljud. Men några andra basala tips på detta är att du införskaffar ett ljudsystem med flera högtalare, 5.1 eller 7.1-system brukar vara att föredra. Därefter så bör dessa högtalare strategiskt i rummet. Får du till det korrekt så kan du till känslan av att sitta i en biosalong när du tittar på film – eller varför inte på läktaren vid en fotbollsmatch.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund