Timbuktu

Timbuktu är artistnamnet för Jason Michael Robinson Bosak Diakité. Han är född i Lund år 1975. Hans föräldrar kommer från USA, och därför har han två modersmål, både engelska och svenska. Hans förfäder är bördiga från det afrikanska landet Mali, och en av de mest kända städerna heter Timbuktu. Man noterar som en kuriositet att namnet i äldre svensk litteratur var en metafor för en fjärran, exotisk plats. Tyvärr är Mali idag indraget i ett inbördeskrig.

Timbuktu är hip-hopartist, och arbetar ofta som programledare. Hans första skivor kom i slutet av 1990-talet, men hans första stora hit kom i början av 2000-talet med albumet ”The Botten Is Nådd”. Under de här åren skrev han även filmmusik och medverkade som skådespelare i en film. Nästa stora hit blev med albumet ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, som kom ut 2005. Det albumet sålde guld både i Sverige och Norge.

Under 2013 var Timbuktu medlem i Miljöpartiets arbetsgrupp mot rasism och främlingsfientlighet. Under den perioden skrev han låten ”Dunka Jimmie gul & blå, hissa i en flaggstång”. Låten, som riktade sig till Sverigedemokraternas dåvarande partiledare Jimmie Åkesson väckte förstås mycket uppmärksamhet. Den får fortfarande inte spelas i SR utan åtföljande kommentar.

Timbuktu är gift med Ronja Ljunghager från Valvträsk i Bodens kommun. Byn har 27 invånare, men med draghjälp från Timbuktu hade man under flera år Valvträskfestivalen, som drog över 1500 besökare.

Popstad Lund

Välkommen till Popstadlund.se

Här hittar du information om artister och musik från Lund, men även annat smått och gott som vi vill tipsa om. Sporter och idrott från Lund ligger oss varmt om hjärtat.

Lund